5 millioner overlevde

Nasjonal traumeskaping. -Jobben vår er først og fremst å få de 5 millionene som overlevde bombe angrepet i regjerings kvartalet og massakren på Utøya til å tro att de var tilstede begge steder når det smalt og att de er like berørt som de ekte ofrene. Dette gjør vi ved å kontinuerlig gjenta video og bilde- materiale fra terrorstedet i mediene, slik att alle får ett visuelt inntryk av hvordan det var - selv om de var milevis unna.

-77 mennesker omkom. Ifjor omkom 212 mennesker i trafikken og minst like mange ble skadet, traumatisert og berørt av de ulykkene, men det svelger vi glatt som nasjon. Det felles knapt en tåre i offentligheten for å minnes de døde. Vi har oppnådd vårt mål. Sorgen står overhode ikke i forhold til skaden. Ut ifra oppmøte skulle en tro ett sted mellom tretti og tre hundre tusen nordmenn omkom. Godt hjulpet av fellesferien da, det ser ikke ut til att folk har stort annet å gjøre enn å sorge.

-Nå gjenstår det bare å hygenisere følelsesregisteret til de medtraumatiserte, overbevise dem om att de ikke trenger medmenneskelighet, men ett profesjonelt medmenneske. Så blir det penger i kassa. Noen ganger blandet vi sammen statskassa med psykritrikassa, hypp, alt går same sted uansett.

Foto nrkbeta