Alpinsenter tester snøminer


Forsvarets Mineryddere tester ut såkalte "fredsminer" i hjemlige trakter. -Det er ikke så ofte vi legger ut miner, og i alle fall ikke i fritidsbevarende tjeneste. Men dette er jo helt topp.

"Lars" som må å holde identiteten sin hemmelig, skal snart tilbake til Afghanistan hvor han rydder miner på femte året. Men før det skal han få lov til å bruke sine evner til å spre glede.

Norske alpinsentre sliter med dårlig snøfall og har de siste årene brukt snøkanoner og bønn for å bedre forholdene. -Vi kommer lissom ikke lenger med kanonen nå. Vi må ha tyngre skyts i kampen mot værgudene, sier Fjolstad som driver Knespretten Alpinbakke.

-Vi har prøvd både snøpistoler og snøbomber denne sesongen. Ting kom litt ut av kontroll når vi hadde prøvesprengninger, det var godt vi var aleine i fjellet. Klok av skade på uregistrert arbeidskraft valgte vi å koble inn forsvaret før vi gikk videre med minebombing og rakket oppskyting.

-Vi vil jo helst teppebombe fjellet, men vi er redd turistene flykter hvis vi bruker klasebomber. Derfor prøver vi oss frem med litt sånn "miljøvennlig" krigføring.

Foto Simon